New Page 1

TAPAHTUU NYT
UUTISET

TAPAHTUU NYT

8.12.2021
JOKIBLOGI
Vaelluskalojen palauttaminen Oulujoelle. Osa 115.11.2021
NETTIVIERAS
Timo Yrjänä: Hiljainen jokiTaidehuutokaupan teoksia jokimaisemissa.
(päivitetty 15.11.2021)


Taidehuutokauppa.
Facebookin Taidehuutokauppa - Ympäristötekoja Sierilän puolesta -ryhmässä huudettavana olleet työt. Huutokauppa on päättynyt.


Ajankohtaista

TOIVOTAMME HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE LUKIJOILLEMME!

Valkea joulu

Joulutervehdys

▲Alkuun


OULUJOEN REITTI RY:N PIKKUJOULU 18.12.2009

 Tunnelmaan virittäytyminen ja tarjoilu on alkamassa
Tunnelmaan virittäytyminen ja tarjoilu on alkamassa

Tilat Toppilan Kipparitalolla uhkasivat käydä ahtaiksi, kun Oulujoen reitin pikkujouluun saapui tuvan täydeltä joen ystäviä. Lue lisää...

▲Alkuun


OULUJOEN REITTI RY:N PIKKUJOULUT

Toivotamme Teidät kaikki tervetulleiksi pikkujouluihimme perjantaina 18.12. Kipparitalolle! Ohjelmassa mm. Lakeus ja joki -elokuva, kutsuvieraana sen ohjaaja Tapio Kangas sekä Asiaa Oulujoen lohesta, kutsuvieraana projektipäällikkö Esa Laajala. Lue lisää...

▲Alkuun


KOLLAJA KESTÄÄ! TEKOALTAAN KAATUMISEN KUNNIAKSI VIETETTIIN JUHLIA PUDASJÄRVELLÄ 11.12.2009

Katso videopätkä perjantain juhlista (kuvaaja Mika Korhonen). Lue myös Jokiblogi: "Koskenhovin iloinen juhla – mietteitä sisarjoista"

▲Alkuun


RAKKAUDESTA IIJOKEEN!

Juhlat Kollajan kestämisen kunniaksi perjantaina 11.12. Pudasjärvellä Koskenhovilla. Lue lisää...

▲Alkuun


KOLLAJALLE PISTE (28.10.2009)

Iijoen Kipinänkoski on mainio kalapaikka

Suomen luonnonsuojeluliitto toteaa kannanotossaan, että Kollajan allasta ei voida rakentaa. Ympäristövaikutusten arvioinnin mukaan hanke ei voi saada rakentamislupaa. Lue lisää...

▲Alkuun


MERIKOSKEN KALATIEN TILASTOT KESÄLTÄ 2009 (4.11.2009)

Kesän 2009 aikana Merikosken kalatietä pitkin nousi 48 taimenta ja 135 lohta. Viimeiset nousijat laskettiin 20.10. ja kalatie suljettiin talven ajaksi 26.10.

2009 2008 2007 2006 2005 2004
T + L T + L T + L T + L T + L T + L
Toukokuu 5 + 0 4 + 0 11 + 0 12 + 0 8 + 0 80 + 0
Kesäkuu 3 + 3 8 + 0 14 + 1 20 + 3 8 + 0 24 + 2
Heinäkuu 9 + 2 3 + 8 7 + 23 4 + 15 14 + 11 6 + 12
Elokuu 3 + 13 15 + 68 5 + 18 0 + 0 5 + 20 52 + 284
Syyskuu 18 + 81 6 + 28 18 + 191 15 + 98 55 + 229 20 + 97
Lokakuu 10 + 36 0 + 0 14 + 28 9 + 32 18 + 44 8 + 12
Yhteensä 48 + 135 36 + 104 69 + 261 60 + 148 108 + 304 190 + 407

Lähde: Oulun Energia

▲Alkuun


KALAPORTAISSA TUHANSIA LOHIA (28.10.2009)

Kymmeniä lohia on siirretty viime kesänä Iijoen keskijuoksulle ja Ounasjokeen, voimalaitospatojen yläpuolelle. Siirtojen tarkoituksena on selvittää lohien käyttäytymistä jokialueella ja testata ylisiirtoa menetelmänä. Lue lisää...

▲Alkuun


OULUJOKIVARREN KUNNAT HALUTAAN KALATEIDEN RAKENTAMISEN LUVANHAKIJOIKSI (25.10.2009)

Utajärven kunnanhallitus antoi maanantaina osaltaan suostumuksen ryhtyä luvanhakijaksi kalateille. Muhos ja Vaala eivät vielä ole käsitelleet asiaa. Lue lisää...

▲Alkuun


KOLLAJA-HANKE JÄLLEEN OTSIKOISSA (21.10.2009)

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on tyrmännyt Kollaja-hankkeen Pudasjärven Natura-alueiden luontotyyppejä vaarantavana ja pitää allashankkeen selvityksiä puutteellisina ja riittämättöminä. Lue lisää...

▲Alkuun


KAJAANIN PURJEHTIJAT JA OULUJÄRVEN WANHAT LAIVAT OULUJÄRVEN REGATALLA

Heinäkuisena perjantai-iltana starttasi Kajaaninjoen telakalta kymmenkunta vanhaa ja uudempaakin laivaa päin Oulujärven tuulia määränpäänään Paltamon Metelinniemi. Kyseessä oli vuotuinen Oulujärven regatta.

Kunto

Oulujärven toiseksi vanhin liikenteessä oleva alus, yli satavuotias m/s Kunto, kiitää yhä ketterästi vasten aaltoja. Uiton telakalle kokoontunut maakrapujen joukko jäi katselemaan kaihoisasti pumpulipilvien alle katoavien laivojen puhurisssa hulmahtelevia lippuja.

Moni saattoi palata mielessään menneeseen, kun vesistöt olivat vielä käypiä kulkureittejä ja matkaa tehtiin hitaasti kiiruhtaen.

Kulkijat
Siellä ne menevät, sinisten aaltojen kulkijat.

▲Alkuun


KOSKIEN KUOHUJA JA KAINUUN KULTTUURIA

Kurimonkoski kuohuu
Kurimonkoski kuohuu, Kiiminkijoki Utajärvi

Oulujoen reitin ja Galleria Harmajan retki keväisten virtojen, arkkitehtuurin ja Kainuun kulttuurin äärelle keräsi viimeistä sijaa täyden bussilastin kulttuurin ja luonnon ystäviä. Tutustumiskohteiden välimatkat kuluivat joutuisasti asiantuntevia esitelmiä ja innostavaa opastusta kuunnellessa. Kainuun päässä oppaina toimivat paikallinen historioitsija Reijo Heikkinen ja Kapsakan pirteä opas Kirsi Kilpeläinen. Eino Leino -talon järvellisessä miljöössä nautimme Kapsakan tarjoaman maukkaan kasviskeiton kainuulaisen avolohikukon ja perinteikkään Pekka Heikkisen puu-uunileivän kera. Lisää kuvia retkestä löydät kuvagalleria-sivulta.

Retkeläiset jaloittelemassa Eino Leino -talolla
Retkeläiset jaloittelemassa Eino Leino -talolla, Paltaniemi Kajaani

▲Alkuun


KOSKIEN KUOHUJA JA KAINUUN KULTTUURIA

Oulujoen reitin ja Galleria Harmajan bussiretki Oulusta keväisten virtojen, arkkitehtuurin ja Kainuun kulttuurin äärille lauantaina 9.5.2009 Matkalla tutustutaan Aarne Ervin arkkitehtuuriin Oulujokivarressa, matka kulkee Oulujoen pohjoispuolta Muhokselle Leppiniemeen ja sieltä jokivartta edelleen Muhoksen ja Utajärven puukirkkojen ohitse Utajärven Särkijärven Kurimonkoskelle. Jatkamme Puolangan kautta Kajaanin linnan raunioiden ylitse kohti Paltaniemeä, jossa upeiden järvimaisemien ohessa tutustutaan Paltaniemen kuvakirkkoon ja Eino Leino -taloon. Paluumatka joen eteläpuolta. Tervetuloa mukaan! Matka on avoin kaikille joen ja kulttuurin ystäville. Lisätietoja matkasta ja ilmoittautumisesta tapahtuu nyt -sivulta.

▲Alkuun


OULUJOEN REITTI RY JAKOI OULUJOEN VESISTÖN VUODEN 2008 VESISTÖTEKO -PALKINNOT


Palkittuja Kajaanin Perhokerholaisia (Jorma Mikkonen, Kimmo Virtanen, Juha Väisänen, Simo Yli-Lonttinen, Ari Partanen)

Oulujoen vesistön Vuoden Vesistöteko -palkinnot Kari Tervolle ja Kajaanin Perhokerholle

Oulujoen vesistön v. 2008 Vesistöteko -tunnustuspalkinnon sai Joen Juhlassa Kajaanissa arkkitehti Kari Tervo ansiokkaasta Sotkamo - Kainuun etelä - kulttuuriympäristöteoksestaan.

Yhteisöpalkinto myönnettiin Kajaanin Perhokerholle työstä Oulujoen vesistön urheilukalastuksen perinteiden ja historian vaalimisessa. Kerho järjestää mm. Maria Renfors -perhonsidontakisat, jotka tulivat neljännesvuosisadan ikään.

Tunnustuspalkinnot myönsi Oulujoen reitti ry nyt kuudennen kerran Oulujoen vesistöalueen ympäristön ja elävän kulttuuriin vaalimisesta. Joen Juhlan voimakkaaksi teemaksi kohosi lohen nousuhaaveet mereltä Kainuuseen asti. Sekä Oulujoella että Kainuussa voimakas kansalaismielipide ajaa kalateiden rakentamista.


Juhlaan oli saapunut myös aiemmin Vesistöteko-palkinnolla palkittuja (Kalle Sillman, Matti Haapavaara, Kirsi Kilpeläinen)

▲Alkuun


OULUJOEN LOHEN TILANNE ON HÄLYTTÄVÄ

Viime kesänä nousi Oulujoen kalatiestä ennätyksellisen vähän jalokaloja, vain hieman yli 100 lohta. Myös Oulujoen edustan ammattikalastuksen lohisaaliit ovat viime vuosina laskeneet voimakkaasti.

Kalatien nousijoiden määrä oli pettymys, kun meren ajoverkkokiellon ajateltiin tuovan runsaasti enemmän kalaa jokisuulle ja kalatiehen. Aiempina vuosina lohia on noussut kalatiessä 300-400 kpl luokkaa, vuonna 2007 nousi 269 lohta. Lue lisää Nettivieras-sivulta.

▲Alkuun


KYSYMYKSIÄ OULUJOESTA KUNNALLISVAALIEHDOKKAILLE


Oulujoki innosti kunnallisvaaliehdokkaita

88 oululaista ja Oulujoki-varren kunnallisvaaliehdokasta vastasi Oulujoen reitin kysymyksiin. Kalateiden rakentaminen ja veneiden siirron järjestäminen mereltä Oulujärvelle voimalaitosten ohi sai vahvan kannatuksen ehdokkailta. Oululaiset ehdokkaat kannattivat yllättävän voimakkaasti virtauksen palauttamista Merikosken uomaan.

Vastaukset voit lukea Vaalit 2008 -sivulta.


Eikö muka suuri lohi nouse Merikosken kalatiellä?

▲Alkuun


LOHI TUTUKSI -TAPAHTUMA

Lohi tutuksi -tapahtuma
Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan lisää kuvia.

Oulun päivien aikaan 6.9.2008 vietimme Lohi tutuksi -tapahtumaa. Kauniissa säässä viettetty tapahtuma herätti runsaasti mielenkiintoa ja onnistui loistavasti. Mielenkiintoiset vieraat ja kaunis syksyinen sää houkuttelivat paikalle runsaslukuisen joukon kuulemaan asiaa Oulujoen lohesta.

▲Alkuun