New Page 1
UUTISET

TAPAHTUU NYT

12.4.2022
JOKIBLOGI
Vaelluskalojen palauttaminen Oulujoelle Osa 2


15.11.2021
NETTIVIERAS
Timo Yrjänä: Hiljainen joki


Taidehuutokaupan teoksia jokimaisemissa.
(päivitetty 15.11.2021)


Taidehuutokauppa.
Facebookin Taidehuutokauppa - Ympäristötekoja Sierilän puolesta -ryhmässä huudettavana olleet työt. Huutokauppa on päättynyt.


Ajankohtaista

Vapauta virrat -kampanja (13.10.2021)

Kuva: Pekka Jurvelin

KUVATEKSTI

Suomen luonnonsuojeluliitto käynnistää Vapauta virrat -kampanjan, jolla tehdään näkyväksi suomalaisen jokiluonnon heikko tila. Kampanjassa esitellään ratkaisuja, joilla vesivoimaloiden vangitsemia virtoja voidaan vapauttaa ilman että vesivoimasähköstä tarvitsee luopua merkittävästi. Sähköntuotannolle merkityksettömät minivoimalat voidaan pääosin purkaa ja suuriin voimaloihin tulee rakentaa ohitusuomat.

Lue lisää Oulujoesta...

▲Alkuun


Vaelluskalojen ja Sierilän puolesta -taidehuutokauppa ja -keräys tuotti komean tuloksen. Lohigraffitit elävät nyt taidelohina. (20.9.2021)

”Vaelluskaloja ja ympäritötaidetta pohjoisille” -teemalla järjestettiin keräys ja taidehuutokauppa, joiden ydin oli vapaan Sierilän puolustaminen ja vaelluskalojen palauttaminen ja tämä onnistui hienosti. Sierilä -taidehuutokaupan ja niin monien taiteilijoiden luovan työn tuloksena Vesa Puurosen tuhotut lohigraffitit jatkavat elämäänsä taidelohina eri joilla. Myös täällä Oulujoella. Kemijoki OY:n ja Fortumin herrat saavat niitä jatkossakin eteensä katseltavikseen. Ehkä he lopulta ymmärtävät, ettei Sierilän varsin pienessä voimalaitoksessa ja sen tuottamassa suuressa ekologisessa tuhossa ole järin järkeä. Eikä löytynyt viisautta tuossa täysin kohtuuttomassa rangaistuksessa Puuroselle lohigraffitien maalaamisesta. Tulevat ne siellä yhtiössä varmasti lopulta tolkkuihinsa ja tajuavat, että luonnonmukaiset kalatiet ja ympäristövirtaamat kuiviin koskiuomiin ovat tätä päivää ja jokien lähitulevaisuutta. Vaelluskalat palaavat.

Taidehuutokaupan ja keräyksen tuotto oli liki 7000 euroa. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille, lohia ja muita taideteoksia huutaneille, heillekin jotka eivät sitten onnistuneet saamaan taidetta ja kaikille keräykseen lahjoittaneille ja tietoa huutokaupasta ja keräyksestä jakaneille! Ja tietenkin erityisesti taiteilijoille, jotka olivat mukana!

Käytimme 2000 e lahjoituksena Suomen Luonnonsuojeluliitto Rovaniemelle Sieriniemen Siunaus soudun järjestämiseksi ympäristötaideteoksena. Tällaisen luonteen tuo elokuun hieno tapahtuma saikin. Taidelohet ja haukikin vaelsivat ja keinuivat veneissä suuren Kemijoen vapaissa virroissa, etenkin Tervakarin ja muiden virtapaikkojen kuohuissa. Lähdön hetkellä kaikissa vene- ja kanoottikunnissa kohotettiin lohi ylentämään kohti taivasta ja sitä kuvattiin myös ylhäältä dronella. Lohista napattiin matkalla otoksia hulppeissa maisemissa. Näin soudusta muodostui suuri, liikkuva, performatiivinen ympäristötaideteos. Se oli elämys osallistuneille. Lopuksi illanvietossa kolme taidehuutokaupassa huutamatta jäänyttä teosta jaettiin palkintoina arpajaisissa, joihin väki osallistui innokkaasti. Nämäkin teoksen tukivat näin projektia ja taidesoututapahtumaa.

Pääosa kertyneistä rahoista käytetään ympäristötaiteen tuottamiseen. Tähän muodostetaan erillinen taiteellinen työryhmä, joka työstää projektia eteenpäin. Pyrkimyksenä on saada taidelohet ja vaelluskalojen ja Sierilän puolustuskamppailu mahdollisimman laajalle yleisölle tunnetuksi.

Kerromme jatkossa lisää Sierilä -ympäristötaideprojektin vaiheista. Olkaa kuulolla!

Huutokaupan teosten kuvat löytyvät tältä sivustolta.Katso kuvia...
Sivuilla on myös valokuvagalleria taidelohista, jotka on huudettu huutokaupasta.Katso kuvia...

Kaltion julkaiseman "Lohigraffiteista ankara rangaistus" -artikkelin voit lukea Kaltion nettisivulta

Pekka Jurvelin

▲Alkuun


◄Ajankohtaista 2015 (sivuja ei ole päivitetty 2016 -2020)