Uutisia ve­sis­tö­alu­eel­ta
ja muilta vesiltä

Ou­lu­jär­ven saarten ret­kei­ly­aluei­den metsiä puo­lus­ta­val­la luon­to­väl­le tärkeä osavoitto

(4.10.2020)

Luonnonsuojelijat ovat jo vuosia puolustaneet Oulujärven Kuoston ja Kaarresalon saarten retkeilyalueiden arvokkaita metsiä Metsähallituksen hakkuusuunnitelmia vastaan. KHO edellytti uutta selvitystä asiasta ja totesi, että täydennettykään selostus vakuuta, etteivät hakkuut merkittävästi heikentäisi arvokkaiden metsien luontoarvoja ja Natura-alueen perusteita. Metsähallitus aikoo ottaa vuoden lisäajan. Luontojärjestöt ovat esittäneet, että saarten metsät siirrettäisiin Metsähallituksen luontopalvelujen piiriin ja näin turvattaisiin suojelu.

Asiasta kertoi YLE:n uutiset  katso

Kamppailu Ou­lu­jär­ven saarten metsistä jatkuu

(26.9.2022)

Metsähallitus haluaisi hakata jopa noin 200 hA metsää Oulujärven Niskanselän arvokkailla ja  hienoilla Kuoston ja Kaarresalon saarilla. Luontoväki vastustaa ja haluaisi ratkeilyalueeseen kuuluvien saarten metsän säilyvän mahdollisimman luonnontilaisena, ja suuremmista hakkuista pidätyttäisiin. Lähentymistä on jonkin verran tapahtunut, mutta viisi vuotta kestäneessä luontokamppailussa ovat näkemykset vielä varsin etäällä toisistaan. Luontoväen toiminta jatkuu.

Asiasta kertoo  YE:n uutiset  tästä

Kalasydän toi­min­nas­sa Kie­hi­mä­joen Lep­pi­kos­ken voi­ma­lal­la 

(14.7.2022)

Leppikosken voimalassa Kiehimäjoella on kokeiltu suomalaista innovaatiota Kalasydäntä kesän ajan. Kaloja on noussu paljon, yli 12 000, erilajisia. 15 taimenta on uinut ylöspäin laitteen kautta. Näin Oulujärvessä syönnöksellä kasvaneilla taimenilla mahdollisuus nousta ylöspäin Tolosenjokeen, Torvenkoskeen ja ylempiin sivujokiin. Aiemmin näillä virroilla on tehty poi­ka­sa­lue­kun­nos­tuk­sia. Mahdollisesti näistä tai muista ylemmän Iijärveen laskevista joista on saattanut aiemminkin lähteä poikasia vaellukselle Oulujärveen. Merkittävä osa on saattanut selviytyä hyvinkin 11-13 metrin pudotuskorkeuden voimalasta ja olisi näin pyrkimässä ylemmille vesille. Tässä muodostuu mahdollisuus erittäin uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierrolle. Tutkimuksilla on selvitettävä, paljonko Leppikosken alle nousee taimenia ja kuinka suuri osa niistä nousee kalasydämeen ja selviytyy kutualueille, ja syntyykö siellä vaelluspoikasia. Luonnonmukainen ohitusuoma olisi eittämättä parempi, siinä juoksisi vesi ympäri vuoden ja poikastuotanto olisi siinä mahdollista. Poikaset saattaisivat houkuttaa feromoneillaan aikuisia taimenia nousemaan ohitusuomaan. Nyt nähtäväksi jää, syntyykö mielekästä taimenen luonnonkiertoa tuon Kalasydämen avulla. Asiasta kertoi YLE uutiset  

Taimenen poi­ka­sa­lue­kun­nos­tuk­sia tehty To­lo­sen­joel­la ja Tor­ven­kos­kel­la 

(14.9.2022)


Kiehimäjoen Leppikosken voimalan yläpuolisin jokialueita on kunnostettu. Iijärveen laskeva Tolosenjoki ja myös se yläpuoliset pienemmät virrat ovat hyvin potentiaalisia taimenen poikastuotanto-alueita. Toivottavasti on tehty laadukasta työtä. Aina eivät tulokset ole olleet järin häävejä virta-alueiden kunnostuksessa Suomenmaassa.


1651440040479_alavirtaan-me.jpg

reitti(at) oulujoenreitti.fi

pekka.jurvelin(at) gmail.com

© Oulujoenreitti